Christa (1968)

Stel je een blonde vrouw met twee kinderen, een lieve man en een bonuszoon in een samengesteld gezin voor. Ze houdt van opruimen en verbouwen, zingen en schrijven met een vulpen. Is sterk in mensen verbinden met elkaar en heeft een goede baan met leidinggevende taken in het onderwijs. Daarnaast helpt ze in haar eigen bedrijf andere mensen om structuur aan te brengen in hun tijd en ruimtes.

Die vrouw was ik. En toen was er in 2006 ineens een dag dat het leven ‘STOP’ zei. Door een heftig auto-ongeluk ging het licht, figuurlijk gesproken, drie maanden lang uit. Daarna probeerde ik de draad weer op te pakken, maar ik ging steeds meer achteruit. Ik wilde de buitenwereld niet laten zien hoe zwaar het proberen, strompelen en doorvechten was. Maar eind 2011 moest ik het toch opgeven en ging ik de medische molen in. Er kwam een lange rij diagnoses voorbij: whiplash, hypermobiliteit, fibromyalgie en chronische vermoeidheid. Ik had een chronisch uitgeput en pijnlijk lichaam, maar een hoofd vol wilskracht en inspiratie.

Ik koos voor een verblijf in een revalidatiecentrum en na drieëntwintig jaar onderwijs werd mij eervol ontslag verleend. Met verdriet in mijn hart moest ik mijn passie verlaten om een nieuwe droom te zoeken. Ik zette een aantal bedrijven op, maar door mijn wisselende gezondheid kon ik geen van alle voortzetten. Steeds moest ik noodgedwongen afscheid nemen. Het werd duidelijk dat de tijd was aangebroken voor echte acceptatie.

Stap voor stap moest ik van iedere dag een goede bouwsteen maken op weg naar een leven in balans, met minder pijn en vermoeidheid. Als een jonge vrouw in een oud lichaam wilde ik proberen positief te denken om de sluimerende depressies de baas te blijven. En, nog belangrijker, gaan accepteren dat mijn oude ik niet meer terug zou komen.

Mijn creatieve geest kon alleen niet stilzitten en bedacht een nieuw project: Life of Chrisje. Een serie columns op internet over een niet-perfect, chronisch optimistisch leven als vrouw, moeder, patiënt en dochter. Door de herkenning en de positieve, soms humoristische, insteek voelen veel mensen zich minder alleen. Ze laten mij weten dat ze kracht, energie en troost halen uit de verschillende verhalen. Het zet ze soms met beide benen op de grond of herinnert ze aan de dingen waar ze dankbaar voor zijn.

Het schrijven op ‘Life of Chrisje’ heeft de creativiteit bij mij teruggebracht en door me te verbinden met andere mensen voel ik me weer levend. Ik heb mijn leven omgegooid, woon nu in een kleiner huis en leef simpeler maar gelukkig. Ook realiseerde ik mijn grote droom om een eigen pipowagen te hebben en dat is nu de plaats voor inspirerende schrijfsessies en ontmoetingen.

Mijn levensmotto is dat je elke dag opnieuw kunt kiezen. Dus dat is wat ik nu doe. Met een positieve blik de dag beginnen, andere keuzes maken en met respect voor mijn beperkingen genieten van klein geluk. Maar ik laat me niet meer beperken in het verwezenlijken van mijn dromen!

Christa ♥

ALLES IS LIEFDE

 

♥︎

De uren die vliegen, die jaren die liegen, ze zeggen doe rustig aan, er is tijd genoeg… Als ik één ding van mijn ouders wel heb geleerd is dat je altijd kijkt naar wat je wel hebt en daar je schouders onder zet.

Onvoorwaardelijke liefde, wat een rijkdom als je dat mag ervaren in je jeugd. Armen om je heen, die je vangen als je valt. Jaren die de tijd deden verglijden als in een sneltreinvaart door de zandloper van de tijd.

Trots, rijkdom en dankbaarheid. Het zijn de woorden die ik kies als er in mijn oog een traan blinkt van weemoed en heimwee. De wortels van mijn jeugd bleken sterk genoeg om alle stormen te doorstaan en met het hoofd omhoog nieuwe richtingen in te slaan.

“Je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt” zei mijn moeder altijd en dat is wat ik nu doe. Mijn hart volgen en iedere dag opnieuw zoveel mogelijk mijn mooiste leven leven.

Ik dank en ik buig voor mijn ouders en broer die mij deze vleugels van huis uit hebben meegegeven.

De woorden over mij

Door te luisteren en zich in te leven in de ander weet ze de juiste woorden te vinden. Haar advies helpt mij in het nemen van beslissingen die goed zijn voor mij.

Esther

Gevoelens zo mooi omschreven, daar moet je niets meer aan toevoegen en kun je alleen maar stil van zijn.

Ron

Een mensenmens, eerlijk, puur en open. Als ik haar om hulp zou vragen zou ik het over de echte dingen in het leven hebben. Ze ontroert anderen op een mooie manier.

Annemiek

Ze heeft me geleerd vooral dicht bij mezelf te blijven en open te staan voor de meningen van anderen.

Janny

Bij haar heb ik het gevoel dat ik mag zijn wie ik ben, met al mijn ups en downs. Dat ik het waard ben en steeds moet proberen te genieten van iedere dag die komt!

Regina

Door haar levenservaring en niet direct veroordelende mening, kan ik mijn verhaal altijd bij haar kwijt.

Karin

© Life of Chrisje - Mijn Plan de Campagne 2018