Lieve Daan en Tessa,

Op het moment dat ik in jullie ogen keek en jullie voor de eerste keer vasthield wist ik niet wat ik moest verwachten. Het moeder zijn en vrouw zijn en alles wat er op je afkomt in je leven. Als ik deze brief had geschreven op dat moment was de tekst waarschijnlijk heel anders geweest. Want de ervaringen van je leven maken je wijzer en bewuster van waar het om gaat. Als ik jullie nu iets mag meegeven voor de rest van je leven, dan zou ik heel veel willen zeggen. Het zijn de dingen die ik vaak al zeg, waar ik je van bewust wil maken, eigenlijk waar ik je voor zou willen behoeden. Maar jullie hebben niets aan behoeden, waarschuwen of teveel beschermende woorden. Dus zal ik het anders formuleren en ik hoop dat als jullie ouder zijn je de rust vind om dit te lezen.

Het leven zit vol verrassingen en dat kunnen leuke of minder leuke zijn. Inmiddels hebben jullie daar al enige ervaring in op gedaan. Wat het allerbelangrijkste in mijn ogen is, ben jijzelf. Dat moet altijd het uitgangspunt zijn. Daar is niets egoïstisch aan, want als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor een ander zorgen. Dat zijn de wijze woorden van mijn eigen mama en die heb ik naarmate ik ouder werd steeds meer leren toepassen. In de snelheid van het leven, het moeten, de verwachtingen van jezelf en van anderen ga je jezelf waarschijnlijk meerdere keren verliezen.

Maar wees gerust, je zal jezelf weer terugvinden. En sterker leren staan voor wat jij wil. Hoe ouder je wordt hoe minder je je zal aantrekken van wat andere mensen vinden of denken. Je eigen stem van binnen zal je raad geven en antwoord geven op je vragen. Maar in de ruis om je heen en door de harde stemmen van anderen zal je af en toe heel stil moeten zijn om die stem van jezelf te kunnen horen. Niet opgeven, ook bij tegenslagen zou ik je willen meegeven. Dat betekent niet dat je door moet gaan, over je grenzen heen rent of ten koste van jezelf dingen blijft doen. Je hebt in alles een keus, wat een ander of jijzelf ook doet. Je mag terugkomen op een beslissing, je mag STOP zeggen en je mag keuzes maken die voor de ander misschien minder goed zijn.

Wat ik je wens is dat je alles zo veel mogelijk van een positieve kant zult zien, dat je kijkt naar wat je wel hebt en wel kan en dat het glas zoveel mogelijk vol of halfvol is. Een glas gevuld met mooie momenten, die soms misschien wel niets kosten. Met liefde in je leven, iemand die van je zal houden en je neemt zoals je bent, met je talenten en al je uitdagingen. Dat je de passie in je hart altijd weer zal terugvinden, ook na zware tijden. Dat geluk in jezelf zit, in herinneringen van vroeger, in de mooie momenten met je vrienden. De slappe lach, de gekke filmpjes die je deelt, het verdriet wat je bij je vrienden kwijt kan.

Je hart zal voelen welke mensen goed zijn voor je, dus luister daar altijd naar. Omarm je teleurstellingen en huil als je wil huilen. Doe wat je wilt, wat je kan, waar je van droomt, waar je energie van krijgt. Hou oog voor andere mensen en strooi liefde om je heen als confetti, het zal ook neerdwarrelen op jezelf. Wat je geeft krijg je terug…

De confetti van jullie liefde valt elke dag als glitter op mijn hoofd. 

Mama

©copyright Life of Chrisje

Pin It on Pinterest

Share This