Telegraaf Ik leef Christa

‘Mijn levensmotto is dat je elke dag een keuze hebt om opnieuw te kiezen.
Dus dat is wat ik nu doe. De dag nemen zoals het komt.
Genieten van het leven met respect voor mijn beperkingen.
Maar ik laat ze me niet meer beperken in het verwezenlijken van mijn dromen.’

Afgelopen zaterdag stond mijn interview in de weekendbijlage van de Telegraaf.
Overweldigende reacties op mijn verhaal, om stil van te worden. Dank jullie wel!
En vandaag kwam er zelfs een mail van de Telegraaf met een ingezonden bericht van een lezer.

reactie #ikleef Telegraaf 2015

Door een heftig auto-ongeluk in 2006 werd het leven van Christa Krommenhoek (47) volledig op zijn kop gezet. Na jaren van vechten en verzetten, kon ze niet anders dan in 2011 toegeven aan haar beperkingen. Afscheid van haar oude ik, maar een welkom aan haar nieuwe!

„Ik was onderwijzeres en runde een eigen bedrijf. Moeder van twee prachtige kinderen en een bonuszoon uit mijn nieuwe relatie. Na mijn ongeluk wilde ik niet toegeven aan mijn vermoeidheid, pijn en beperkingen. Ik leverde beetje bij beetje uren in, tot ik in 2011 echt niet meer kon. Ik ging de medische molen in.

Daar komt uit dat ik een aantal vormen van reuma heb: hypermobiliteit, fibromyalgie (weke delen reuma), artrose en jicht. Aan het auto-ongeluk blijk ik ook een whiplashsyndroom te hebben overgehouden, waardoor ik geheugen- en concentratieproblemen ervaar. Daarnaast openbaart de ziekte ME/CVS zich. Al met al veel om te verwerken, maar opgeven is nooit een optie.

Door de vermoeidheid en pijn heb ik het leven anders moeten indelen. Ik heb de beperkingen nu aanvaard, maar zal altijd zoeken naar de dingen die me blij maken. Het schrijven van mijn blogs op ’Life of Chrisje’ heeft de creativiteit teruggebracht en door mezelf te verbinden met andere mensen voel ik me weer ’levend’!

Daarbij zijn mijn ouders een enorm positief voorbeeld. Koos Alberts is mijn vader en ook hij heeft zich nooit uit het veld laten slaan toen hij in een rolstoel belandde. En mijn moeder, die zelf ook met gezondheidsklachten kampt, blijft vol overgave voor hem zorgen. Zij zijn mijn positieve voorbeeld en blijkbaar heb ik mijn doorzettingsvermogen van hen.

Mijn levensmotto is dat je iedere dag een keuze hebt om opnieuw te kiezen. Dus dat is wat ik nu doe, de dag nemen zoals het komt, genieten van het leven met respect voor mijn beperkingen. Maar ik laat ze me niet meer beperken in het verwezenlijken van mijn dromen.”

Pin It on Pinterest

Share This